WHY THE O-SCHOOL
OUR APPROACH
PROGRAMS
ADMISSIONS
GET INVOLVED
CONTACT
DONATE

Traditions and Character In New, Custom Facility

The physical environment of the School plays an active role in nurturing students toward successful outcomes.

– CannonDesign, O-School Architect
When the School moved from its original home on the University of Chicago campus to its new, $30 million custom building on 63rd Street, design decisions – from the classrooms, hallways and living spaces, to the finishes, furniture, artwork and color – were made to fulfill the School’s 100-year promise of providing a safe haven for vulnerable students while keeping them connected to life outside the school.

Dynamic Learning Environment

Academic spaces have a stimulating design to support individuality and learning:


  • Classrooms specifically designed to be full of natural light and to support social and emotional growth
  • The use of color and architectural design to be inviting as well as to support executive functioning
  • Each learning area is uniquely styled through the use of different layouts, materials, colors and furniture
  • Integrated instructional technology is available throughout
  • State of the art science lab, fine arts studio and gymnasium allow for a well-rounded learning experience

A Home, Not an Institution

Rich furnishings, variety and visual interest make the O-School feel like a home:

  • From the outside, the walk-up entry, awning, ornamentation and other structural elements communicate a sense of home
  • A spacious living room, filled with antiques and books, welcomes students and visitors
  • Details and historic artifacts from the original School, including the outdoor mural by artist Jordi Bonet, are incorporated
  • “Blank canvas” areas of the new School honor the artistry and future legacy of today’s students

Safety and Security

Safety was a priority in the building design:

  • Supervision and visibility by team members is built-in throughout the building
  • Administrative offices are situated near entry points and hallway turns to provide oversight
  • A courtyard, visible from all three floors, serves as a play area, safe haven and secure emergency exit
  • Hallways are simply and easily navigated

Color

Color is used as a functional tool, to navigate, invigorate and calm:

  • Every classroom has a different color palette, with saturated colors and bold patterns to encourage energy and activity
  • Bedrooms, living areas and therapy spaces have subdued colors married with a variety of wood tones for relaxation, comfort and a sense of belonging
  • The Yellow Door, the School’s symbol of safety and welcome, greets every new O-School student, and the original building’s Yellow Door can be seen in the lobby, a reminder of our rich history.

Sustainability

Being a good steward of the environment was another important goal for the new facility, achieved in its LEED Gold certification. The O-School meets or exceeds standards for energy use, air quality, water management and other industry measures; the gardens and grounds also offer environmental learning opportunities for the students.

space1
space1
space1
space1
space1
space1
space1